All news
Software Developer
Frontend Developer
Backend Developer
Business man
Sales agent
Monitoring sales
Store manager
Administrative personnel
C.E.O secretary
Secretary
Teacher
Lecturers
Tutors
Digital Marketing
Content Marketing
Social Marketing
Google Ads
Video Editor
Finance support
Sales Accounting
Tax accounting
Bank accountant
Accounting payment
Loader

According to the announcement of the People's Committee of Phu Tho province, this year's Hung Temple Festival will have an art program and high-altitude fireworks display at Van Lang Park lake, taking place on the evening of April 17, 2024 (the 9th day of the third lunar month). calendar). The program is carried out to create a joyful and exciting atmosphere for local people, compatriots across the country and expatriates abroad during the festival of the origin of the entire nation.

As for the upcoming April 30 Holiday, Hanoi and Ho Chi Minh City will be allowed to display fireworks at high and low altitudes, lasting no more than 15 minutes; Shooting time is at 9:00 p.m. on April 30.

Accordingly, the Ministry of Labor, War Invalids and Social Affairs issued the official announcement of the 5-day holiday on April 30 and May 1, 2024 as follows:

Implement the instructions of Prime Minister Pham Minh Chinh at Official Dispatch 2450/VPCP-KGVX April 12, 2024 of the Government Office on the proposal to swap working days for the holiday of Victory Day, April 30, and International Labor Day, May 1, 2024, Ministry of Labor, War Invalids and Social Affairs Notify state administrative agencies, public service units and businesses to implement the working day swap schedule as follows:

(1) Officials, civil servants, public employees and employees of state administrative agencies and public service units (hereinafter referred to as civil servants and public employees) are allowed to exchange working days from Monday (April 29, 2024) to Saturday (May 4, 2024).

Thus, on the occasion of Victory Day, April 30, and International Labor Day, May 1, 2024, civil servants and public employees will have 5 consecutive days off from Saturday, April 27, 2024 to the end of Wednesday. May 1, 2024 (make up on Saturday, May 4, 2024).

(2) Agencies and units implementing the above holiday schedule must arrange appropriate working departments to handle continuous work, ensuring good service to the organization, the people, In which, note that officials and civil servants should be assigned to handle sudden and unexpected tasks that may occur. Agencies and units that do not have a fixed holiday schedule on Saturdays and Sundays every week must, based on the specific program and plan of the unit, arrange a suitable holiday schedule in accordance with the provisions of law. .

(3) Encourage employers at enterprises to apply holiday time off for Victory Day, April 30, and International Labor Day, May 1, 2024, for employees as prescribed for public employees. officials and public employees, but ensuring full implementation of benefits for employees according to the provisions of law, encouraging agreements that are more beneficial to employees.

The very deep break in progress and the appearance of many large wastes have caused the Project to build a key laboratory - ship model testing tank of Vietnam Maritime University to reduce its effectiveness right in the phase. investment deployment.

Students studying preschool education at Universities, Colleges, and Intermediate Schools will have many job opportunities after graduation. The reason is that currently, besides public preschools, there are also many private preschools established. Therefore, graduates will have many job choices.

The number of children in preschool age tends to increase, especially in big cities. Therefore, in these places there are also more preschools to meet children's learning needs. In addition, international preschools are currently popular with many parents to send their children to study. These are open working opportunities with professional environmental conditions and good remuneration and high salaries.

Job opportunities in the early childhood< /p>

Preschool education, also known as preschool pedagogy, is the industry that takes care of, nurtures and teaches children of preschool age under 6 years old. This is the first level in the education system, which plays a role in creating the foundation for the comprehensive development of children both physically, intellectually, and forming future personalities.

Preschool teachers, in addition to having strong professional qualifications, must also be people who love children and understand the psychology of children at preschool age. Must-have pedagogical skills of a preschool teacher need to know how to sing, dance, read stories, make toys, organize games, events,...

If people are always hard-working and diligent in their work, they will succeed

Các phụ huynh đừng kỳ vọng du học là 'một liều thuốc' biến con mình thành người giỏi giang khi phải vay mượn tiền bạc cho con sang nước ngoài.

"Tôi ngoài 30 tuổi, có hai bằng đại học ở Việt Nam và đã đi làm một thời gian, nhưng tôi đã vừa học vừa làm lấy bằng ngoại ngữ, qua Tết sẽ đi du học. Suy nghĩ của tôi du học chỉ là để trải nghiệm một cuộc sống khác, một môi trường tiên tiến hơn, mở rộng tầm hiểu biết.

Bầy giờ hàng tháng đi làm lãnh lương, drama công sở, nhậu nhẹt xã giao, không biết cuộc sống sẽ như thế nào sau chục năm nữa, sức khỏe cũng giảm dần, như là một cuộc chiến mà gần như mình phải đối phải đối mặt và trăn trở.

Có thể các bạn có cuộc sống khác, tôi không đánh đồng, nhưng nếu con cái hoặc người thân có ý định đi du học mình nghĩ cũng là một giải pháp hay, cho các bạn trẻ được trải nghiệm và tự lập từ sớm.

Ở lớp ngoại ngữ, tôi thấy nếu bạn nào đã có khả năng và quyết tâm học thì các bạn tiếp thu rất nhanh, chăm chỉ và cầu tiến, lấy bằng nhanh chóng, ngược lại có những bạn vừa học vừa chơi không đâu vào đâu, tốn kém cho gia đình. Một năm trôi qua mà vẫn không học xong, rồi không biết khi sang nước ngoài các bạn ấy sẽ thích nghi với một nền văn hóa hoàn toàn lạ lẫm sẽ như thế nào.

Vậy nên các bậc phụ huynh ngoài chuyện định hướng con cái về con đường tương lai, khả năng kinh tế, cũng phải xem xét lực học và khả năng của con. Đừng mù quáng, thấy những cám dỗ màu hồng mà những trung tâm tư vấn đặt ra, thậm chí nhiều chỗ còn bắt đóng một số tiền 'cọc' khá lớn trước khi học ngoại ngữ, bao đậu. Phải thật tỉnh táo và tham khảo nhiều nguồn".

Độc giả hungtran ngoài 30 tuổi, chia sẻ như trên sau bài viết 'Nhà nghèo' muốn du học của tác giả Võ Nhật Vinh. Có hai bằng đại học chuẩn bị đi du học sau thời gian làm việc chia sẻ quan điểm du học không chỉ là để học, mà còn để trải nghiệm một cuộc sống khác, mở rộng kiến thức và tầm hiểu biết. Bên cạnh đó, năng lực là thứ vô cùng quan trọng khi du học bên cạnh khả năng kinh tế.

Bài viết của tác giả Võ Nhật Vinhcho rằng "du học nghề" không đơn giản, đòi hỏi khả năng ngoại ngữ, kỹ năng mềm và sẽ có những khó khăn tài chính phải đối mặt. Du học là một cơ hội tốt, nhưng mỗi trường hợp cần phải tính toán kỹ lưỡng và không nên quá ảo tưởng.

Độc giả tran huu vy nhấn mạnh rằng việc du học đòi hỏi khả năng học tập và nghị lực: "Muốn đi du học thực sự, trước tiên ứng viên cần có khả năng học tập giỏi hoặc khá giỏi trở lên và nghị lực phấn đấu nghiêm túc. Tất nhiên trình độ ngoại ngữ cũng phải tương xứng ở một mức độ nào đó để có thể tự lập được.

Không có ý định khoe, nhưng cháu gái tôi là một trường hợp như vậy. Cháu đã tự tìm học bổng, gia đình tự túc cho cháu ăn ở, và cháu đã hoàn thành chương trình đại học chỉ hai năm với bằng loại giỏi. Bây giờ cháu đang tiếp tục vừa đi làm, vừa theo học thạc sĩ và một bằng tốt nghiệp thứ hai tại nước ngoài.

Còn nếu gia đình chỉ có tiền mà các cháu không có khả năng học hoặc không có chí thú học, thì có đi nước ngoài chăng nữa, cũng chỉ là để tham quan và 'thưởng ngoạn' mà thôi".

Độc giả phanasaoz cho rằng rằng thu nhập sau khi học nghề có thể không cao và các thông tin về du học thường bị tô vẽ và phóng đại:

"Tôi có nhiều bạn bè, ở Việt Nam học trường chuyên lớp chọn, sang Đức từ 10-15 năm trước đến nay, học ở trường top đầu nước Đức và thế giới, đỉnh cao về kỹ thuật và nghiên cứu, có bằng thạc sĩ và đi làm cho các ông lớn như Facebook, Google, Microsoft, Check24, Qualcomm, Intel, Audi, BMW, Mercedes... vẫn phải vật lộn với giá cả cuộc sống thường nhật.

Các bạn du học nghề, văn bằng ngang ngửa với học các trường nghề, trung cấp ở Việt Nam. Thu nhập trong 3 năm học nghề là 900-1300 euro trước thuế (tương đương mức lương 5 triệu đồng ở Việt Nam), và trong 3-5 năm đầu sau khi ra trường chủ yếu là 2.200-3.800 euro trước thuế. Các bạn tự tính phần còn lại.

Du học nghề đang bị tô vẽ, theo dệt quá nhiều sắc hồng. Các bạn ở Việt Nam dễ dàng bị dụ dỗ bởi những lời tư vấn không thực tế, phóng đại. Đồng thời, các bạn tìm đến du học nghề thường xuất thân từ những người có năng lực học tập không cao (nếu không đã theo đuổi con đường đại học), khả năng tự tìm hiểu thông tin không tốt, dẫn đến không thể tự đánh giá điểm vô lý trong các lời tô vẽ, tự tìm hiểu thêm các thông tin về cuộc sống ở nước ngoài".

Độc giả Richter chia sẻ quan điểm rằng du học không phải là lời giải cho tất cả mọi người, đồng thời đưa ra những thách thức sau khi du học:

"Với tôi, du học chỉ mang lại 50/50 cơ hội, nếu con em mình có tính cách chịu khó, đam mê với lĩnh vực nào đó mà ở Việt Nam không có môi trường đủ tốt cho ngành này, và mong muốn sau này ở lại trời Tây làm việc thì hãy du học.

Bây giờ học ở trời Tây, dù có bằng tiến sĩ, thì cũng chỉ ra đi làm thuê, hiếm lắm làm IT, bác sĩ, luật sư lâu năm mới lương cao, còn lại lương bình dân trong xã hội của người ta, nếu tính tiền mua nhà, mua cửa, xe pháo thì bao giờ cho gỡ được vốn. Rồi chưa kể các cháu nếu sang Tây học bậc đại học thì đã chắc cái ngành mình học là đúng đam mê chưa, hay tuổi trẻ nông nổi chọn bừa ngành nghề theo review trên Tik Tok của ai đó.

Rồi chuyện cả thèm chóng chán lại bỏ cuộc, hoặc không chịu được cuộc sống phải tự lập không có cha mẹ ở bên, rồi sa đà vào những cuộc chơi xuyên ngày đêm với đám bạn hư hỏng nước đó. Mức lương dành cho bậc đại học, thạc sĩ ở Việt Nam thì chả phân biệt gốc gác là bạn học ở trong nước hay đi trời Tây về đâu.

Thử tưởng tượng bỏ mấy trăm triệu đi Anh học thạc sĩ xong về nước lương tháng không nổi 20 triệu ở Hà Nội, TP HCM, như vậy bao giờ cho gỡ lại được vốn? Kiến thức học được nếu không có chỗ mà vận dụng thì chỉ cần một, hai năm là mai một ngay.

Thế nên đừng quá hy vọng về việc du học là liều thuốc biến con em mình từ bình thường thành thiên tài, nó chỉ là có một cơ hội cho các cháu thử sức thôi. Mà cơ hội thì có người tận dụng được, có người không thể".

Độc giả nickname mẹ milo nói: Học tốt và có khả năng thích nghi tốt thì ở đâu cũng được, dù tài chính kém vẫn có thể săn học bổng. Còn nếu con học kém thì cha mẹ phải mạnh kinh tế, không nghĩ đến vấn đề hoàn vốn thì con cái mới đỡ áp lực.

Con đường du học giúp các bạn có trải nghiệm thực tế ở nhiều quốc gia, trải nghiệm văn hóa, trải nghiệm phong cách làm việc chứ không phải giúp bạn có luôn những thứ đó, có luôn công việc tốt sau khi ra trường. Bạn phải rèn luyện và nỗ lực gấp đôi các bạn nước sở tại mới được.

Phòng tôi làm việc có đến 60% là các bạn du học sinh ở Mỹ, Anh và Singapore về. Tôi không biết sau bốn năm du học các bạn học được gì nhưng năng suất lao động, chất lượng lao động khi về Việt Nam vẫn kém, thậm chí còn kém hơn các em học tại các trường như Bách Khoa, Ngoại Thương và Kinh tế Quốc dân, lại hay ý kiến quy trình này nọ.

Các em có phần nổi trội hơn ở khoản tự tin và giao tiếp tiếng Anh, còn về chuyên môn, tôi thấy bình thường.

Bố mẹ nên cân nhắc, du học sinh mới về công ty tôi trả lương 12 triệu đồng, các em tốt nghiệp trong nước nhưng hiệu quả làm việc tốt hơn lương đã có lương 18-20 triệu đồng rồi. Vấn đề mong cho con du học để được định cư thì nên xem năng lực con mình. Còn mong về lương 1.000-2.000 USD luôn thì không nên ảo tưởng".

A parent wonders: Why is my child good from a young age, excellent in the labor market but still can't find a job?

I know a student who just graduated from university, is considered a "good boy", has been good since childhood, has many awards at many levels, including national levels, and attends a specialized school. high school, top university, excellent university academic results.

But he had a hard time finding a job, including internship positions at unknown companies in the industry. Parents' comments are: My child is an elite person in the labor market, so why can't he find a suitable job?

The parent asked for advice from a recruitment specialist with many years in the industry. The expert immediately shared that his husband was also a "family member" and a talented student at a famous university, but when he entered the school, he realized that the school had all kinds of students. elite member with many awards and according to his experience "people's children" are divided into two types:

First, give up the glorious past to start again, always learning and ready to move forward. For example, I was successful and became an employee at famous international corporations.

Second, resting on your laurels: With a new, completely different way of learning, without direct tutoring or extra study like in high school, the results were disastrous, and not as expected,

The husband of the recruitment expert gave advice to the excellent new graduate: to start from scratch with zero, starting from someone who doesn't know anything to apply for a job. I see myself having many opportunities. If you consider yourself an individual with impressive academic achievements, it will be difficult to apply for a job, and it will be difficult to gain a foothold in the labor market.

So what should the student do and is the advice from the recruitment expert's husband really correct?

From the perspective of competition between human resources in the labor market, I realize that the true nature of this is still due to the law of "supply and demand". Market rules will determine whether or not you are suitable for the labor market.

Why are there times when "students from other families" are highly sought after, whereas there are times when "students from other families" are rejected by the market? It's still due to the law of supply and demand.

When a new industry is just forming with a high growth rate, the thirst for human resources will make supply always greater than demand. "Students from other families" will always be sought after at high prices.

The most typical is human resources in the Information Technology (IT) industry about 10, 20 years ago. On the contrary, when that profession goes into decline, supply will exceed demand. At this time, even if you are a "family" student, you will still fail and be rejected.

Currently, the IT industry is in this period of decline, Supply exceeds demand. It can be seen that the "people's family" graduate student above is in a situation of economic recession and industry recession, so he is rejected a lot. p>

The advice of the recruitment expert husband, to put it nicely, actually advised him to give up his training "career" to start with re-industry jobs and work his way up slowly, instead Because he tried to beg for a position, he retreated.

Actually, this is not strange, but in countries like Japan, Korea, China... the generations that apply for jobs during the recession will fail a lot and be abandoned as suitors. hikikomori lifestyle, movement lying straight, or an old woman, an old man picking up cardboard...

Those are people who cannot find a job during the recession and are unable to retrain themselves in a new career skill to adapt.

The higher the level of job positions, the more fierce the competition will be because the means of production are very few and require many conditions to be accessed.

The above student was in a period of decline in the industry, so although he was as good as a "family kid" he could not access the job market. Therefore, the recruitment specialist's husband's advice is that instead of trying to win, start from the beginning to be able to adapt to current life.

Diana Unicharm ranked 9th in the Consumer Goods industry, 23rd in the Top 100 Best Places to Work in Vietnam 2023 for large enterprises organized by Anphabe on November 23.

Diana Unicharm - a member of the Japanese Unicharm Group - is the only large enterprise selling sanitary napkins, baby diapers, and adult diapers to be honored at this year's awards.

Mr. Takahiro Okada - General Director of Diana Unicharm said that the unit applies the principle of "Unicharm resonance management" in corporate governance, striving to build a Unicharm staff team with the criteria of 3 riches: rich and thirsty. hope; economically rich; rich physically and mentally. The company aims to create an equal working environment, balancing work and life to bring the highest level of satisfaction to employees.

According to a business representative, "Unicharm resonance management" is one of the key factors creating Diana Unicharm's success during more than 25 years of development. Here, management uses information and feedback from front-line employees when building and developing strategies.

Employees have a clear explanation and understanding of management's viewpoints and guidelines to come up with appropriate action plans, thereby helping managers and employees work closely together to achieve common goals. . In addition, Diana Unicharm promotes fostering a team of "resonant personnel" with thinking and deep understanding of DNA elements, corporate culture and business strategy to take on important positions.

Representative Diana Unicharm received the award at the Top 100 Best Places to Work in Vietnam 2023 awards ceremony, November 23. Photo: Unicharm

Representative Diana Unicharm received the award at the Top 100 Best Places to Work in Vietnam 2023 awards ceremony, November 23. Photo: Unicharm

Towards the human aspect of Unicharm, which is "rich in aspiration" for self-development and participation in social development, the business regularly organizes training courses to improve soft and professional skills and support employees. Implement medium and long-term career plans, create opportunities for employees to participate in social and volunteer activities to contribute to the community.

In the goal of "economic wealth", Diana Unicharm strengthens engagement with employees through establishing and maintaining a consistent compensation system and industry-leading incentives.

In order to build a team of "physically and spiritually rich" human resources, Diana Unicharm creates a work environment that balances work and life, encourages employees to work effectively, leave work on time and limit overtime. All employees are given the opportunity to have annual health checks and participate in sports tournaments that connect staff and employees after work such as soccer, tennis, badminton...

"The award at the Top 100 Best Places to Work in Vietnam 2023 affirms Diana Unicharm's correct human resource strategies and the business's position in the Vietnamese recruitment market," the company representative said. .

Unicharm staff in a sales training session. Photo: Unicharm

Unicharm staff in a sales training session. Photo: Unicharm

The "100 best places to work in Vietnam" award is organized annually by Anphabe, under the sponsorship of the Vietnam Confederation of Commerce and Industry (VCCI), verified by Intage Vietnam. The survey was conducted from April to September. The organizing committee collected opinions from 63,878 employees in 18 occupations and 9,638 students from 113 universities nationwide.

A member of Unicharm Group - Japan's No. 1 manufacturer in the field of personal hygiene care products present in over 80 countries. In Vietnam, Diana Unicharm was established with the mission of always being at the forefront of applying the latest technology to create high quality products at reasonable prices, contributing to improving the quality of life of Vietnamese people. . Typical Diana Unicharm products include Bobby, Moony, Mamy Poko baby diapers; women's care products Diana sanitary napkins; Sofy, Libera; Caryn adult diapers...